Povratak

Emotivnost kuje i sumnja na lažnu trudnoću | Refleksi u pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric web v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Molim vas ako mi možete malo pojasniti, imamo ženku američkog staforda, stara 3 godine, nije sterilizirana, inače je zdrava normalno razvijena, ali mi se čini jako emotivna. Dosta se stiska i reagira na loptice koje zvižde, odmah cvili i skuplja se u kolut kao da ima mlade, a nije imala okot pa se brinem  kako to djeluje na nju. Inače je jako inteligentna, ali i vezana puno za mene, kao da bude tužna bilo kamo da idem i kad ostaje sama. Unaprijed zahvalna, Katica

O: Ponašanje životinja rezultat je genetike, okoline u kojoj životinja živi i iskustva (ono što je naučeno prethodnim interakcijama genetike i okoline). Za bolje shvaćanje ponašanja pasa, neizostavno treba spomenuti reflekse. Refleksi se dijele na uvjetne i bezuvjetne, a uvjetni pak na prirodne i umjetne. Bezuvjetni refleksi su urođeni i prenose se na potomstvo.

Uvjetni refleksi su oni koje pas stječe tijekom života pomoću iskustva (ili učenja). Uvjetni refleksi dijele se na prirodne i umjetne. Prirodni su oni koji se javljaju kao rezultat bezuvjetnog podražaja (miris hrane izaziva pažnju i prilaženje psa). Umjetni su oni koji se stvaraju na osnovu određenog podražaja. Psi različito usvajaju naredbe i učenje, neki brže, neki sporije te su svrstani u 4 skupine: uzbudljiv ili nervozan, uravnoteženo živahan, uravnoteženo miran, loš ili apatičan. Od najveće je važnosti pri radu sa psom uspostaviti pravilan harmoničan odnos. Teško je reći radi kojeg razloga se straši. Pojedini psi se boje visokih zvukova, smetaju im i u pravilu teško je promijeniti takvo ponašanje.

Što se tiče toga da ljubimica skuplja igračke oko sebe, može se raditi o lažnoj trudnoći, pogotovo ako se nedavno tjerala. Simptomi mogu varirati od pojačanog apetita, debljanja, oticanja mliječne žlijezde, promjene u ponašanju. Kuje pritom mogu biti bezvoljne, ne žele jesti, ponekad su iznimno nemirne. Javlja se i majčinski instinkti pa često odaberu neku stvar (igračku i sl.) koju tretiraju kao svoje mlado. Lažna trudnoća nastaje kao rezultat poremećaja hormonske regulacije. Više o temi o lažnoj trudnoći pisala je naša kolegica Zdravka Rumiha, dr.med.vet., pod naslovom Lažna trudnoća.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr